טיפול התנהגותי-קוגניטיבי
טיפול התנהגותי-קוגנטיבי הוא סוג של פסיכותרפיה שזכה לתמיכה מדעית נרחבת כטיפול בעל יעילות גבוהה במספר הפרעות נפשיות, כגון דיכאון, הפרעות חרדה, הפרעות אכילה ועוד. בניגוד לדרכי טיפול אחרות, הטיפול ההתנהגותי-קוגנטיבי ממוקד בהווה, והוא מכוון לפתרון בעיות. הוא מלמד את הנעזרים בו כיצד לשנות את דרכי החשיבה וההתנהגות שלהם, כאשר אלו אינן משרתות אותם ופוגעות בתפקודם התקין. שינוי זה מוביל גם לשינוי רגשי, ולשיפור איכות החיים. הטיפול הוא קצר מועד, ובדרך כלל ניתן להגיע לפתרון הבעיה תוך שלושה עד שישה חודשים.
טיפול התנהגותי-קוגנטיבי מבוסס על ההנחה שהדרך שבה אנו תופסים ומפרשים מצבים, משפיעה על הרגשתנו לגבי מצבים אלו ולגבי עצמנו בתוכם, ומשפיעה על התנהגותנו. כאשר אנחנו נמצאים במצוקה כלשהי, הפרשנות שאנו נותנים למצב, בדרך כלל אינה רציונאלית, וגוררת אחריה התנהגות המגבירה את המצוקה. הטיפול עוזר להבחין בפרשנויות שגויות אלו, ולהחליפן בפרשנויות הגיוניות יותר, שיעודדו התנהגויות שתורמות לנו.
המטופלים בטיפול התנהגותי-קוגנטיבי לומדים לזהות את הפרשנויות השגויות, לשנות את התנהגותם לכזו המועילה להם, ולהתחבר עם אחרים בצורה מספקת יותר. הכלים הנלמדים בטיפול מסוג זה משמשים את המטופל גם לאחר שסיים את הטיפול, ומאפשרים רמת תפקוד גבוהה יותר, ללא תלות בטיפול.
שיטה טיפולית זו, מוצעת כחלק מטיפול אינטגרטיבי המשלב טכניקות טיפוליות נוספות.
טיפול פמיניסטי
טיפול פמיניסיטי, כמו כל סוג אחר של פסיכותרפיה, הוא מקום לעיבוד הקשיים וההתמודדויות שעוברת האשה בחייה. זהו מקום בו ניתן לקבל תמיכה, יחס אמפטי, ולפעמים גם עצה. בשונה מטיפולים אחרים, הסיפור האישי נדון לא רק בקונטקסט הפרטי של המטופלת, אלא מובן דרך פרספקטיבה אידיאולוגית, פמיניסטית. ההבנה היא שכנשים אנו חוות חוויות שונות מאלו של גברים. ההכרה בעובדה שאנו חיות בתוך סביבה חברתית הנשלטת בעיקר על ידי גברים או עקרונות גבריים מאפשרת תובנות חדשות בטיפול.
נשים המגיעות לטיפול פמיניסטי מקבלות את האומץ למצוא בתוכן את קולן האותנטי, לומדות להשמיעו בציבור, ומועצמות מהאפקט החיובי שיש לחוויה זו על חיי הרגש שלהן.
המטפלת והמטופלת בטיפול כזה חולקות עולם משותף, גלוי לעין, כשתי נשים, והקשר הטיפולי הוא לכן קרוב ושיוויוני יותר.
שיטה טיפולית זו, מוצעת כחלק מטיפול אינטגרטיבי המשלב טכניקות טיפוליות נוספות.
טיפול פסיכודינמי
בדרך כלל כשאנו חושבים על טיפול פסיכולוגי במובן הקלאסי שלו, אנו מתכוונים לטיפול פסיכודינמי. טיפול זה, ששורשיו בתורתו של זיגמונד פרויד, הוא טיפול שמטרתו לעודד תובנה של אדם על חייו וחויותיו.
בטיפול זה המטופל, בהדרכת שאלותיו הסקרניות של המטפלת, מפנה מבטו פנימה, לחיי הנפש שלו, ולומד את עצמו מחדש, תוך כדי ניסיון להעלות למודעות תכנים לא-מודעים. היותנו מודעים יותר, לפי תפיסה זו, מאפשרת לנו להבין את הקונפליקטים עמם אנו מתמודדים, לראות את ההתנהגויות הלא רצויות שהם יוצרים, והחשוב מכל, להרחיב את החופש שלנו לפעול אחרת.
עיקרון חשוב אחר של טיפול פסיכודינמי הוא התבוננות והבנה של הקשר בין המטפלת למטופליה, כמיקרו קוסמוס לקשרים אחרים בחייהם. הבנה של התהליכים הבינאישיים בתוך חדר הטיפולים מאפשרת שוב תובנה, ויוצרת חופש גדול יותר בניהול מערכות היחסים בעולם שמחוץ לטיפול.
טיפול פסיכודינמי הינו לעיתים ארוך בשל התהליכים העמוקים המתרחשים בו, אולם עשוי גם להיות קצר מועד אם הוא ממוקד במטרה המוגדרת מראש.
שיטה טיפולית זו, מוצעת כחלק מטיפול אינטגרטיבי המשלב טכניקות טיפוליות נוספות.
סכמה תרפיה
סכמה תרפיה היא גישת טיפול המשלבת טכניקות טיפוליות מגישות קודמות כמו הגישה הקוגנטיבית או טיפול בשיטת גשטלט, מיינדפולנס ועוד. על פי גישה זו, בילדותינו אנו חווים חסכים בסיפוק צרכינו הרגשיים, וסביבם מתפתחות סכמות, או מבנים רגשיים וקוגנטיביים שהם חלק מהגדרתנו את עצמינו. למשל, ילד אשר ננטש על ידי הוריו, ישא סכמה של חוסר אמון באחרים. הדרכים בהם אנו מתמודדים עם הכאב שהכסמה מעלה, אלו המודים (modes), אשר עוזרים לנו להתמודד עם הכאב, ולעתים קרובות רק מחריפים את הכאב ומאשררים את הסכמה. אלו בעצם הדפוסים החוזרים הלא תפקודיים שלנו.
בסכמה תרפיה, אנו לומדים להכיר את המודים הלא תפקודיים שלנו, ובעזרת חיבור לילד הפגיע שבתוכנו אנו לומדים לגייס מודים בריאים להתמודדות עם הכאב.
טיפול אונליין
הגלובליזציה והטכנולוגיה המתקדמת מאפשרים לנו להתקיים ולתקשר עם אחרים מעבר לימים ויבשות. רבים מאיתנו כבר מוצאים את עצמינו מקיימים קשרים משמעותיים מסוגים שונים, עם אלו שאינם לצידנו פיזית. גם במרחב הטיפולי שינוי זה מתחיל לתת אותותיו, ואפשרויות אינסוף נפתחות בפני אלו הזקוקים לעזרה, לקבלה בכל מקום על פני הגלובוס בלי להתפשר בבחירת המטפל או המטפלת המתאימים.
עולם גלובלי זה אשר בו אנשים מוצאים את עצמם לתקופות קצרות וגם ארוכות, בארץ זרה, בסביבה שאינה הסביבה הטבעית שלהם, ושאינה מספקת להם לא פעם את התמיכה החברתית והמשפחתית שלה הם רגילים, מעלה את הצורך עוד יותר בטיפול מתאים.
טיפול אונליין מתפתח מזה כעשר שנים והופך פתרון משמעותי למציאות החיים בעולם החדש. היכולת לבחור את המטפל המתאים, בשפה המתאימה, ולאפשר טיפול ללא הפרעה הקשורה בשינוי במקום המגורים או נסיעות תכופות לשם עבודה, היא בעלת ערך רב.
אבל האם הטיפול דרך המסך מאפשר את איכות הקשר ורמת האינטימיות שאנו חווים בחדר הטיפולים? האם נצליח לבוא לידי ביטוי בצורה ברורה, אותנטית, רגשית באופן התקשורת הזה?
חששות רבים עולים גם במטפלים וגם באלו הנעזרים בהם בהקשר זה. מובן שהחוויה היא שונה מעט, אולם נסיוני הרב בטיפול אונליין, וגיבוי של מחקרים רבים, מראים כי טיפול זה אינו פחות אפקטיבי מטיפול בקליניקה. היכולת שלנו לייצר חווית קירבה ואינטימיות כבר מזמן אינה מוגבלת למפגש פיזי. יותר מכך, עבור רבים התקשורת דרך המסך, אך מתוך האיזור הבטוח שבביתם, נותנת תחושה של נוחות ובטחון שלא תמיד קל ליצור בחדר הטיפולים. יתרון נוסף וחשוב הוא שהטיפול אונליין מאפשר לייצר עקביות בטיפול גם אם המטופלת חולה, מתקשה לצאת מהבית מסיבות שונות, בנסיעת עבודה, גם אם היא צריכה עזרה בזמן חופשה, וגם אם בחרה להתיק את מקום מגוריה. עקביות זו היא אחד המנבאים החשובים להצלחתו של טיפול.
ולבסוף… כמה נחמד שלא צריך לעמוד בפקקים ולחפש חנייה, לא?